Recepty

Okénko do mé „kulinární alchymie s TCM“ pro radost a nikdy nekončící hru barev, chutí a surovin pro znovunabytí a udržení rovnováhy

Praktický rozbor oblíbené dýňové polévky:

dynova_polevka

 

Dýňová polévka se slzovkou a houbami Shiitake

(vhodná i pro období „dojo“ – japonský výraz, TCM označuje jako pozdní léto a mezidobí, mezi ročními obdobími)

Potřebujeme: Dýni Hokkaidó nebo máslová dýně, 2 malé mrkve, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 5 malých brambor, kousek celeru, kukuřičnou polenta (příp. slzovku), houby Shiitake, kopr, sůl, olej nebo kousek másla.

Postup: Houby namočíme do vařící vody, než se nám uvaří zelenina. Dýni omyjeme, rozkrojíme, vyjmeme vnitřek s jádry, oloupeme (Hokkaidó nemusíme) a vložíme do hrnce, přidáme očištěné mrkve, brambory, cibuli, česnek, celer, zalijeme vařící vodou a vaříme doměkka. Zvlášť si uvaříme slzovku (cca 50 minut). Směs zeleniny rozmixujeme dohladka, naředíme dle potřeby a za stálého míchání zaprášíme polentou. Polévku osolíme, houby rozkrájíme na plátky a vaříme v rozmixované polévce cca 15 minut, přidáme vařenou slzovku, pokrájený čerstvý kopr, rozpustíme kousek másla nebo zakápneme olejem za studena lisovaným, můžeme dochutit octem. Pro zesílení chuti případně použijeme místo vody zeleninový či masový vývar. Při podávání jako hlavní jídlo můžeme přidat „ztracené“ vejce.

 

dynovka_final

 

Doporučení a možnosti, jak jedna polévka uspokojí rozdílné nároky strávníků:

Pokud chcete získat plnohodnotnou snídaňovou či večerní polévku, je vhodné vždy přidat obilovinu, jinak se brzy dostaví hlad. Slzovka je vhodná při sklonu k otokům, kloubním potížím, zejména teplým kloubům. V tomto případě je vhodné vynechat brambory. Možné vložit do talíře i uvařenou rýži nebo ječné krupky a přelít polévkou.

Při nadváze je vhodná kombinace se zvlášť uvařenými fazolkami adzuki se saturejkou.

Pro děti, při nechutenství a při potřebě naopak přibrat nějaké kilo je vhodné místo brambor k zelenině po rozmixování vmíchat více kukuřičné krupice či polenty a kopr, který podporuje chuť k jídlu.

Častá kombinace se lžící kysané smetany je vhodná při suchých a teplých projevech organizmu (suchý kašel, suchá stolice, suchost očí, horkokrevnost, sklon k hubnutí, nezahleněnost). Možné přidat i lžičku kustovnice čínské na porci polévky.

Při zimomřivosti je vhodné posílení polévky masovým vývarem, případně kořením, které ale nespouští pocení (špetka sušeného zázvoru, kardamomu, muškátového oříšku), případně quinoa povařená v polévce po rozmixování zeleniny, cca 10 minut povařený pórek.

Pro posílení imunity přidejte na začátku varu kus čerstvého zázvoru i se slupkou, vařte déle a teprve pak přidejte ostatní zeleninu, před mixováním zázvor vyjměte nebo rozmixujte jen malý kousek. Do polévky přidejte omytou a pokrájenou hlívu ústřičnou a povařte. Na talíř dejte špetku alfalfa klíčků.

Při potřebě rozhýbat trávení přidáme aromatický čerstvě podrcený římský kmín těsně před koncem varu, bílou ředkev (při suchu a horku v žaludku) pokrájenou do talíře nebo malé množství čerstvého nastrouhaného zázvoru (při stagnaci a chladu v břiše).

Při podávání lze posypat ořechy a semínky, vždy přiměřeně.

 

Rozbor dle TČM:

Dýně (oranžová) – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, žaludek.

Účinky: doplňuje slezinu a žaludek, přeměňuje hlen, slupka vytahuje hnis.

Shiitake – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, žaludek.

Účinky: zpevňuje slezinu, doplňuje qi, syrová – rodí tekutiny, sušená – více zpevní, nerodí tekutiny.

Mrkev – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, játra, plíce.

Účinky: doplňuje játra, zlepšuje zrak, tráví potravu, zpevňuje slezinu, zastavuje kašel.

Cibule – teplé povahy, ostré a hořké chuti (vařením sládne), tropismus – plíce, žaludek, tl. střevo. Účinky: posiluje yang, přeměňuje hlen, stahuje qi, podporuje qi střev.

Brambory – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, žaludek.

Účinky: doplňují slezinu a žaludek, uvolňují křeče.

Slzovka – svěží povahy, sladké a fádní chuti, tropismus – slezina, žaludek, plíce.

Účinky: zpevňuje slezinu, odstraňuje vnější i vnitřní vlhkost, pročistí horkost.

Kopr – teplé povahy, pálivé chuti, tropismus – slezina, ledviny, žaludek.

Účinky: zahřívá yang, rozptyluje chlad, rozhýbává stagnující qi.

Sůl – chladné povahy, slané chuti, tropismus – ledviny, močový měchýř.

Účinky: změkčuje tvrdé, pročistí horko, odvádí spodem.

 

Jablečný nápoj z pečených surovin s ořechy pro chladná období, při zimomřivosti

Potřebujeme: jablko (ideálně místní), vlašské ořechy (nebo lískové), rozinky, trošku třtinového cukru, skořici, badyán, fenykl semeno, kůra mandarinky bez chemie, špetku čaje rooibos bez příchuti. (kapku alkoholu pro rozproudění, ale obezřetně – kvalitní červené víno, přírodní likér pomerančový).

Postup: Jablko se slupkou bez jádřince nakrájíme na kostky, promícháme s ořechy a rozinkami, velmi lehce posypeme tmavým cukrem (nemusíme), pokropíme vodou a v keramickém pekáčku vyloženém pečícím papírem zvolna pečeme na 150 °C cca 40 minut, hlídáme, abychom ořechy a rozinky nepřipálili. Upečenou směs vložíme do kastrůlku, zalijeme studenou vodou, přidáme skořici, kůru mandarinky a zvolna vaříme cca 10 minut, poté na cca 5 minut přidáme fenykl a badyán, nakonec vložíme čaj rooibos a kapku alkoholu. Necháme odstát a přecedíme. Můžeme opakovaně zalévat horkou vodou a popíjet při zimomřivosti.

Upozornění: pro suché horké konstituce snížíme množství koření, nemusíme péct a přidáme k varu hrušku, mandarinkovou kůru nahradíme citronovou bez chemie, alkohol vynecháme.

 

Pro ženy

(při nedostatku krve z pohledu TCM Xue Xu, po menstruaci, po sportu...)

Králičí kaldoun s mrkví, řapíkatým celerem, zahuštěný ovesnými vločkami + pečené játrové knedlíčky (játra králičí příp. domácí drůbeží, domácí vejce, česnek, majoránka, ovesné vločky, sůl, pepř, kousek másla)

kralici_kaldoun

 

Játrové knedlíčky se studenou omáčkou (šálek oliv. oleje, 1 stroužek česneku, 1 vařený žloutek, lžička kaparů v octě, sůl, pepř, ½ lžičky suš. rajčat, šťáva z ½ citronu)

knedlicky

 

V páře připravená mrkev a řapíkatý celer, + černý sezam + omáčka.

Salát z vařené červené řepy - 4 menší (ve slupce vařené), křen, sůl, fenykl, 1 lžíce (výběr: kvalitní olej, kysaná smetana tučná, domácí majonéza ze žloutku, oleje, citr. šťávy, pouze jednu variantu vybrat), semínka fenyklu lehce podrcená, zelená nať. Vhodný jako příloha k vařenému např. hovězímu masu.

salat_repa

 

Veškeré konkrétní příklady uvedené na těchto webových stránkách jsou zjednodušené a slouží pouze k názorné ukázce pro lepší představu. V žádném případě neslouží k Vaší sebediagnostice a vyvozování závěrů. Celkový stav a vhodná doporučení dle TCM Vám zhodnotí kvalifikovaný terapeut TCM.

Kéž mnozí z Vás naleznou znovu sami sebe skrze přirozenou stravu a znovu uslyší, po čem Vaše tělo skutečně volá.

 


 
© 2016-2017 Michaela Nekovářová